2013. június 26., szerda

Töréstesztek: Nissan Evalia, Dacia Sandero, Renault Captur, Chevrolet Trax

Négy új tesztet hozott nyilvánosságra az Euro NCAP

A european new car assessment programme (európai új autó értékelő  program) az európában forgalmazott autók biztonságával foglalkozó  szervezet, amely sorra teszteli ésértékeli a megjelenő új autók biztonságosságát.

Nemrégiben négy autó került a tesztelők kezei közé, a törésteszteken pedig közülük kettő kitűnő, azaz öt csillagos minősítést kapott. de ne rohanjunk annyira előre!

A hétszemélyes Nissan Evalia a tesztek során nem szerepelt a legjobban: a lehetséges öt csillagból csak hármat kapott meg. jobban szerepelt sokak szerint a vártnál a dacia család ráncfelvarrott tagja, a kicsit csajos sandero: a tesztelések végeztével négy csillagos minősítést kapott. A renault másik, édesgyermeke, a Renault Captur városi terepjáró öt csillagot, tehát a maximumot érte el a teszten, ugyanúgy ahogy a chevrolet új szabadidő autója, a trax is.


Az euro ncap szervezet az autókat három biztonsági teszt alapján  értékeli: frontális ütközés, oldal ütközés fallal és oszloppal és gyalogossal való ütközés. a teszteredmények alapján jelentést készít, ezután pedig minden autóhoz megfelelő biztonsági pontozást rendel.

A frontális ütközés 64 km/órás, az oldalütközés 50 km/órás, az oszloppal való ütközés 29 km/órás, míg a gyalogossal való ütközés 40 km/órás sebességnél történik. az elvégzett tesztek alapján 3 kategóriában pontozzák az autókat (maximálisan 5 csillag): első utasok biztonsága, gyermek/gyermekülés biztonsága és a gyalogos biztonsága.