2013. április 15., hétfő

Eco up!- a földgáz hajtású városi kisautó

A Volkswagen bemutatta az új eco up! modelljét, mely három- és ötajtós változatban egyaránt kapható, teljes egészében új fejlesztésű, 1,0 literes motorja a hajtóanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás terén egyaránt kiemelkedő értékeket produkál. 

Átlagfogyasztása 100 kilométeren 2,9 kilogramm, azaz 4,4 köbméter földgáz, ami kilométerenként csupán 79 gramm széndioxid kibocsátásának felel meg. Ez utóbbi, világszerte egyik legalacsonyabb mutatójával az 50 kW/68 LE teljesítményű eco up! a legjobb, "A+" energia-hatékonysági besorolást szerezte meg. Az eco up! már közvetlenül piaci bevezetésekor két német egyesülettől is elnyerte a 2012-es év leginkább környezetkímélő autójának elismerését: a "VCD Környezeti rangsor" összesített győzelme mellett a földgáz hajtású up! az "ACV-mobil Környezetvédelmi díjat" is kiérdemelte.

Ennél kedvezőbben jelenleg aligha üzemeltethető ilyen sokoldalú kisautó. Várhatóan a márkakereskedésekbe az év végén érkezik meg az eco up!. A Volkswagen Csoport a kilencvenes évek óta készít földgáz üzemű motorral hajtott járműveket.