2013. április 26., péntek

Ford Mustang - 50 év


Jövő áprilisban mutatják be a Ford Mustang legújabb modelljét. Bár a Mustang eddig az amerikai piac számára készült, most a Ford egy világpremieren mutatja be az új modellt. 

Nem véletlen az időzítés és a nagy előkészület: jövőre lesz ugyanis ötven éve annak, hogy megjelent az azóta már legendássá vált Mustang. Emellett egy másik esemény is okot ad az ünneplésre: eddig több, mint 8,5 millió példányban talált gazdára és a Flat Rock összeszerelő üzemben is elkészült egymilliomodik Mustang.
A Mustang első prototípusa 1962-ben készült el, ami egy kétüléses, középkategóriájú roadster volt. 

Ezt egy évvel később, 1963-ban újrarajzolták és négyüléses autóvá alakították. Ez az autó már nagyban megegyezett a később gyártásba került modellel. A Mustang 1964 április 21-én, a New York-i Világkiállításon debütált, és olyan jó volt a fogadtatása, hogy már az első évben 418 812 darab kelt el és 1,1 milliárd dolláros nettó profitot hozott a Fordnak (egy autó ára akkor 2368 dollár volt, míg átlagosan újabb ezer dollárt költöttek a tulajdonosok extra felszerelésekre).
Nem könnyű feladat egy ilyen modellnek új, méltó utódot tervezni.  A jövő áprilisban esedékes bemutatón kiderül, sikerül-e új életre kelteni a Ford legendáját. Az előzetes hírek szerint a Mustang 50 Európában 2,7 literes Ecoboost motorral kerül piacra.